Een dagje toerist

In de voorgaande weken gingen de “vrije” dagen deels op aan kennismaken met allen die in meer of mindere mate bij ConCafé zijn betrokken. Goede en nuttige bijeenkomsten die helpen om een beeld van geschiedenis en heden te krijgen maar die ook nogal wat reistijd voor ons meebrengen. Sao Pedro da Cadeira, het dorpje waar ons logeerhuis staat, ligt bijna 50 km. van de plek waar ConCafé is.

Afgelopen vrijdag waren we voor het eerst in de gelegenheid om er samen een dagje op uit te trekken. We hebben Ericeira bezocht, een vissersdorp dat oogt als een typische vakantieplaats met veel wit/blauwe huizen en pal aan de oceaan. De branding is indrukwekkend en geliefd bij surfers. Het is natuurlijk nog ver buiten het vakantieseizoen en daarom lekker rustig al waren we zeker niet de enige bezoeker.

Het plaatsje oogt behoorlijk authentiek met een kleine nog druk in bedrijf zijnde scheepswerf. Ergens halverwege de middag zijn we op de terugweg nog gestopt in Mafra. Volgens de boekjes is het paleis (1200 kamers) het bezoeken waard, de rest kun je overslaan. Nou, dat klopt wel 🙂

De bezoekers van ConCafé

ConCafé heeft een aantal regelmatige bezoekers die we in ieder geval van gezicht en voorkeur m.b.t. koffie en wat erbij kennen. We stellen er een paar voor: Een opa met kleindochter. Hij is er op zaterdagmorgen en blijft langere tijd terwijl het kind speelt. (Er is een speelhoekje in ConCafé). Soms sluit een jongere man bij hem aan. Een mevrouw die we de knittinglady noemen. Ze zoekt een rustig plekje en gaat zitten breien.  Ze is trots op haar werk, vertelt graag  over patroon en steken en zet foto’s daarvan op facebook. Zijn er veel kinderen dan is ze snel weer weg. Een ouder echtpaar waarvan de vrouw het meeste komt, soms met een kleinzoon. Ze praat veel en met een behoorlijke geluidssterkte. Ze zoekt ons regelmatig op voor een praatje maar tja, wel handen en voeten werk. En dan is er het tegelmakersechtpaar. Ze hebben een bedrijfje in de buurt en maken kleurige Portugese tegels voor toeristen. De mannelijke helft houdt ons graag voor de gek, wat zijn vrouw steeds snel corrigeert. Heel grappig. Ontwerpen voor tegels legt hij graag aan ons voor want ja, als wij het mooi vinden ;). Er komen ook nieuwe bezoekers. Zoals de oude dame die maar niet kon begrijpen dat ze niet voor haar koffie hoefde te betalen, later in de week was ze er weer. En al twee zaterdagen komt er vlak voor sluitingstijd een echtpaar binnen. Zij hebben een barbershop vlak in de buurt. Zij spreken goed en graag Engels. Ze vinden ConCafé een heerlijke plek en het lijkt erop dat we zaterdags dientengevolge wat later zullen moeten sluiten.

Ook

Is ons gevraagd om mee te denken hoe wat nu al zo goed werkt in ConCafé, benut en uitgebouwd kan worden voor de verschillende leeftijdsgroepen. Een goed voorbeeld is het voornemen om een vrouwenactiviteit op Wereldvrouwendag 8 maart te organiseren.

A Deus